Na panvicu daj nakrájanú slaninu, vymasti ňou panvicu, a nechaj ju pomaly vypekať na strednom ohni, aby sa tuk uvoľnil bez toho, aby sa spálil. Slaninu smaž, kým nie je takmer chrumkavá.
Medzitým daj variť špagety v slanej vode až do al dente (teda, nemali by byť ani tvrdé, ani mäkké, postupuj presne podľa návodu na obale cestovín, zvykne to byť približne 9 minút).
Do misky si priprav tri žĺtka, nastrúhaný parmezán (približne 25g) a mleté čierne korenie. Bielka môžeš buď vyhodiť, odložiť na iný recept, alebo pridať jedno – špagety potom budú o niečo hustejšie a krémovejšie.
Keď sú špagety skoro hotové, prilej kúsok vody z cestovín do vajíčkovej zmesy a premiešaj to.
Panvicu so slaninou stiahni z platničky, špagety sceď a pridaj špagety na panvicu. Premiešaj, potom pridaj vajíčkovú zmes a miešaj, kým omáčka nezačne jemne hustnúť – dávaj pozor, aby sa z toho nestala praženica. Výsledok by mal byť lesklý, krémový a jemne lepkavý.
Na záver posyp zvyšným parmezánom a ozdob čerstvou bazalkou, ak nejakú máš.
Ak chceš dosiahnuť krémovejší výsledok, použi dve vajíčka – jedno celé a z druhého len žĺtok.
Ak sú špagety po zmiešaní so slaninou a vajíčkovou zmesou stále príliš riedke, nechaj ich chvíľu ohrievať na slabom plameni. Postupne zhustnú a získajú správnu konzistenciu.
Špagety zvyčajne precedím tak, že vodu len opatrne zlejem, pričom ich pridržiavam varechou, aby nevypadli z hrnca. Vďaka tomu v hrnci zostane trochu vody, ktorá sa pri pridávaní cestovín na panvicu dostane k slanine – a to je na prospech chuti a konzistencie.